Вести

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је општину Ћићевац

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас општину Ћићевац где је са руководством општине разговарала о реализацији важних пројеката и том приликом поручила да је захваљујући политици децентрализације и средствима које је Министарство издвојило претходних година остварен преокрет у изградњи и обнови инфраструктуре у области културе широм Србије.
Министарка Гојковић је након састанка у општини Ћићевац обишла зграду будућег Завичајног музеја, као и библиотеку, у оквиру које је реконструисана биоскопска сала захваљујући средствима Министарства културе.
Том приликом председница општине Мирјана Кркић је уручила министарки Гојковић Повељу за изузетан допринос развоју општине Ћићевац, а министарка је захвалила на признању истичући да је на њега веома поносна.
Гојковић је рекла да јој је од момента када је изабрана за министра културе циљ да се прати политика Владе Србије која је окренута ка суштинској децентрализацији, односно да се та идеја и циљеви спроводе и у области културе.
„Томе је најбоље послужио пројекат, односно конкурс „Градови у фокусу“ за који су средства последњих година достигла 350 милиона динара, а захваљујући којима смо успели да направимо преокрет у изградњи и обнови инфраструктуре“, додала је Гојковић.
Она је навела да је током 2021. и 2022. године опредељено укупно 13, 5 милиона динара за различите пројекте у општини Ћићевац, а захваљујући којима је унапређена и обновљена инфраструктура, али и сам изглед установа културе.
Гојковић је приликом обиласка Библиотеке рекла да је реч мултифункционалном центру који захваљујући средствима Министарства културе сада има добру салу која је и позоришна, и концертна и биоскопска.
Министарка је рекла да се нада да ће ускоро бити завршен и велики пројекат који се односи на зграду Завичајног музеја.
„Данас на радном састанку смо се договорили да се уради пројектно- техничка документација изгледа будућег Завичајног музеја за шта је Министарство ове године определило 900.000 динара и у комункацији са Министарством финансија надамо се да ћемо успети да издвојимо и значајна средства за зграду Библиотеке, а која се односе пре свега за замену столарије, али и фасаду“, истакла је Гојковић.
Министарка је додала да је током састанка било речи и о могућности да се помогне дигитализација биоскопа како би публика имала боље услове и могућности да ужива и у тим садржајима.
„Држава улаже велика средства у филмску индустрију и требало би и биоскопске сале уподобити у складу са 21. веком и новим технологијама“, рекла је министарка.
Председница Општине Ћићевац др Мирјана Кркић рекла је након уручења признања потпредседници Владе и министарки културе за изузетан допринос развоју општине Ћићевац да је реч о једном од највећих признања те општине и да иде у праве руке.
„Министарка културе једна је од првих министара која је подржала општину Ћићевац 2020. године, а већ 2021. смо добили средства у износу од 7,2 милиона динара којима смо адаптирали Библиотеку у Ћићевцу, заменили подове, седишта у великој сали, урадили расвету, озвучење и поставили амбијентално осветљење на Кули Тодора од Сталаћа. Већ наредне, 2022. године такође смо добили 4,5 милиона од Министарства културе и све пројекте којима смо код овог Министарства конкурисали смо успешно завршили и привели крају“, рекла је Кркић.

Извор: Министарство културе